Izkoristite še nekaj prostih terminov v "Srednji in Visoki" sezoni!
Reportaža: Vikend izlet z avtodomom - Avtodomi CCC
  • Domov
  • /
  • Novice
  • /
  • Reportaža: Vikend izlet z avtodomom

Reportaža: Vikend izlet z avtodomom

Reportaža: Vikend izlet z avtodomom
25.11.2021

Družinski izlet z avtodomom na slovensko obalo

Poletja je konec, počitnice in dopusti so bili prekratki, turistični boni so porabljeni, vi si pa želite vsaj krajši odklop od vsakdana. Pobeg v naravo, v milejše podnebje in predvsem nekaj čudovito doživetih trenutkov s svojimi najbližjimi.

Dovolite, da vam opišem naš kratek skok na slovensko obalo, kjer smo se lahko prepričali, da je najem avtodoma odlična ideja tudi izven sezone za tovrsten oddih.
 

Z avtodomom do Ankarana

Z družino smo si že dlje časa želeli pobližje spoznati slovensko obalo. Za popolno dogodivščino smo se odločili najeti avtodom preko potnik.si portala. Njihovi avtodomi so povečini primerni tudi za zimske razmere.

Ob prevzemu avtodoma Benimar Sport in po prijazni predstavitvi vseh pomembnih funkcij v avtodomu – od gretja do uporabe stranišča in vklopa vodne črpalke – smo se v petek popoldne odpravili proti obali.

V kampu Adria Ankaran smo si ob prihodu lahko kar sami izbirali parcelo – seveda smo izbrali eno takšnih, ki leži tik ob morju. To je velika prednost potovanja izven sezone.


 
Ob nastanitvi smo si uredili domovanje v avtodomu in se kar nismo mogli načuditi prostornosti in udobju, ki ga nudi ta naš model. Spredaj nad voznikovim delom je velika postelja, kjer so spali otroci. Predvsem jim je bilo všeč tudi strešno okno, ki je omogočalo pogled na lepo zvezdnato nebo. Ker smo si ob odhodu lepo napolnili hladilnik, v avtodomu pa je bilo prijetno toplo, nismo imeli nikakršne potrebe zapustiti avtodoma. Večerjo smo si pripravili kar v njem, zaigrali smo še eno partijo kart in se odpravili zgodaj spat v upanju, da si naberemo energijo za naslednji dan.

Pokopališče školjk

In res, naslednji dan smo bili vsi budni še pred sončnim vzhodom. Dovolj časa smo imeli, da smo v avtodom spustili svež morski zrak, se sprehodili po obali do bližnjih pomolov in tako pričakali sončni vzhod. Obvezen zajtrk z jutranjo kavico in šumom morja, nato pa je že bil čas za obisk pokopališča školjk čez edini slovenski obmorski travnik in obmorsko močvirje.

Od avtokampa v Ankaranu smo se do tja seveda odpravili peš. Otroci so uživali ob odkrivanju naravnih zakladov, kot so storži borovcev, posebni kamenčki in čudovite lupine školjk. Med njimi smo opazili tudi leščurje, ki so pri nas zaščitena vrsta.

Vrnitev v kamp, skok v trgovino in nato kuhanje preprostega kosila ob opazovanju otrok skozi okno avtodoma, kako do kolen v morju gradijo pomembne konstrukcije. Božansko, samo 3 metre stran od morja – to ti ne ponudi nobena hotelska soba!

Kolesarski izlet do Debelega rtiča

Ker smo potovali z avtodomom, smo lahko nanj enostavno namestili vsa kolesa. Tako smo se popoldne odpravili še na izlet s kolesi po Debelem rtiču, kjer smo si želeli pogledali predvsem »Rocky beach« in dočakati sončni zahod. Teh se res nikoli ne naveličamo. Ob misli, da bi sedaj sicer bili doma in opazovali sivo, turobno novembrsko nebo, smo bili hvaležni, da temu ni tako in da lahko ujamemo nekaj sončnih žarkov ter res lepih pristnih morskih trenutkov.

Po sončnem zahodu smo se v mraku in s kolesi vrnili k naši “hiši na kolesih”. Ker so dnevi jeseni kratki, spat pa še nismo želeli, smo si pripravili okusno večerjo in nato družinsko udarili partijo družabnih iger. Vseeno smo kmalu začutili težo minulega dneva in se pogreznili v miren spanec.

Od Fiese do Pirana

Vikendi so zmeraj kratki in že je bilo pred nami nedeljsko jutro ter čas odhoda iz avtokampa Adria v Ankaranu. Po obilnem zajtrku, jutranji obvezni igri na otroškem igrišču in osnovnem čiščenju nas in posode in avtodoma, za kar je v kampu odlično poskrbljeno tudi izven sezone, smo se odjavili iz avtokampa in nadaljevali naš izlet.

Pot nas je vodila dalje ob obali čez Koper in Izolo do Pirana. Natančneje do parkirišča za avtodome v Fiesi. Vseeno se ne sme pozabiti, da je bil naš najeti avtodom dolg 6 m in več kot 3 m visok, zato si že zasluži malo večji parkirni prostor. Od tam smo se po urejeni obmorski poti odpravili na sprehod proti Piranu.

Pot nas je pripeljala do cerkve Sv. Jurija, vodila dalje po ozkih piranskih ulicah in nas pripeljala do Tartinijevega trga. Otroci so se predvsem veselili obiska akvarija in ogleda od blizu čudovitih morskih bitij, kot so svetleče meduze, pisani morski konjički, številne ribe in raki.

Lakota je pritiskala, zato smo si v bližnjem lokalu privoščili nekaj za pod zob. Obvezen posladek vsakega obmorskega obiska, ne glede na letni čas, pa je sladoled. Z njim v roki smo se sprehodili okrog piranskega rta, obiskali še piransko morsko deklico z delfinom in se po vzponu do cerkvice vrnili do naše obmorske potke in po njej do avtodoma. Pred odhodom smo se ustavili še na otroškem igrišču v neposredni bližini parkirišča, se čudili čudovitemu drevesu in opazovali labode na jezeru Fiesa.

Ker nas je vmes precej prepihalo, smo se že veselili toplega zavetja, ki nam ga nudi avtodom, in nadaljevanja naše poti. Preden se poslovimo od naše obale, smo si zaželeli še en panoramski pogled na Jadransko morje. Tega nam je omogočila razgledna točka Pacug. Še nekaj posnetkov za spomin, pogled na sončni zahod in prišel je čas za povratek proti Radomljam. Polni lepih vtisov smo tako bili pripravljeni za skok v vsakdan.

Si tudi vi želite na oddih z avtodomom – REZERVIRAJTE ZDAJ!
 
Avtorica prispevka: Petra Klauscher
 
Vir: Reportaža je bila prvotno objavljena na portalu Potnik.si

E-novice Avtodomi CCC
Želite prejemati ideje za svobodna doživetja z avtodomom, posebnih akcijah in novostih Avtodomi CCC? Prijavite se na naše brezplačne e-novice CCC!