"First Minute" za sezono 2024 - Akcija traja do 15. Aprila - PREVERITE!
Reportaža: Na počitnice z avtodomom - Avtodomi CCC
  • Domov
  • /
  • Novice
  • /
  • Reportaža: Na počitnice z avtodomom

Reportaža: Na počitnice z avtodomom

Reportaža: Na počitnice z avtodomom
09.09.2022

Družinsko potovanje z avtodomom po Sloveniji

Počitnice z avtodomom in Pujsa Pepa spomni našega najmlajšega na eno sobotno jutro: »Mami, mami, kdaj bomo šli pa mi na počitnice z avtodomom?« In res je bil navdušen, ko se nam je kmalu ponudila priložnost za najem avtodoma.

Kdaj, kam in kateri avtodom izbrati?

Najprej smo poiskali primeren termin za naše potovanje z avtodomom. Med poletnimi počitnicami težko usklajujemo dopuste zaradi služb, zato smo se odločili, da se na počitnice z avtodomom odpravimo kar pred sezono. Našli smo prost vikend v mesecu maju in si hitro rezervirali dopust v službah in v šoli. Izkazalo se je, da ima dopust izven glavne sezone ogromno prednostiKampi niso tako zasedeni, zato rezervacija vnaprej ni bila potrebna, prav tako so cene precej nižje kot v glavni sezoni. Ko smo razmišljali "Kam pa bi šli?", nismo vedeli, kakšna bo situacija z ukrepi glede koronavirusa, zato smo se odločili za potepanje po Sloveniji. Z avtodomom od Tolmina ob reki Soči do morja.

Ko smo izbirali z otroki kakšen avtodom želimo, je bila izbira res pestra: z dvignjeno streho, s pogradom, s sedeži, obrnjenimi naprej ali nazaj? Na spletni strani po-avtodom.si smo našli avtodome, ki so nam ustrezali. Odločili smo se zaBenimar Amphitryon 997 in Benimar Sport 346, saj nas je skupaj potovalo 10 oseb. Z izbiro smo bili resnično zadovoljni, saj je bilo dovolj prostora, da smo se lahko udobno namestili in uživali.

Prvič z avtodomom do Tolmina

Končno je prišel ta dolgo pričakovani četrtek, ko smo se po službi odpravili v Car Center Cerar v Radomlje, na prevzem avtodomov. Avtodom smo najeli prvič, zato je prevzem trajal dobro uro, saj smo morali res natančno čez vsako podrobnost. Na prevzemu so si za nas res vzeli čas in nam vse natančno razložili in pokazali. Otroci so tudi z zanimanjem poslušali, kako se odprejo okna, razstavi mizo, pripravi postelje. Avtomobile smo varno parkirali, stvari iz avtomobilov prenesli v avtodom, prižgali navigacijo in se odpeljali proti Tolminu.

Na pot smo se odpravili skozi Idrijo, ki je res slikovita, a vseeno zaradi lažje vožnje priporočamo pot po avtocesti. V večernih urah smo prispeli v kamp Siber Tolmin, kjer smo na hitro povečerjali, pripravili postelje in odšli spat. V petek zjutraj smo se zgodaj zjutraj zbudili ob ptičjem petju. Lakota nas je premagala in najprej smo si pripravili zajtrk.

Naša prva točka na seznamu je bil ogled Tolminskih korit. Poiskali smo parkirišče za avtodome (pri vstopu v korita ni mogoče parkiranje z avtodomom) in se po prelepi pešpoti odpravili do izhodišča. Med ogledom smo prebirali informativne table in se vztrajno fotografirali.

Želeli smo si ogledati tudi cerkev Javorico, a ker cesta ni prevozna za avtodome, sta se na pohod, ki je trajal dobre 3 ure, odpravila le dva člana naše odprave. Ostali smo raje ostali v kampu in se igrali ob reki Tolminki.

Po večerji smo se odpravili na krajši sprehod in naužili svežega zraka, nato pa pripravili avtodom za spanje. Ker so bile napovedane plohe, smo okoli avtodoma pospravili mize, stole, kable elektrike ter zaprli okna.

Z avtodomom od Mosta na Soči do Pirana

V soboto zjutraj nas je pričakalo oblačno vreme. Raje smo še malo počakali v avtodomih in si krajšali čas z igranjem družabnih iger. Želeli smo se odpraviti na Kozlov rob, a je bilo vreme precej muhasto. Vremenska napoved pa tudi ni bila obetavna.

Po poznem zajtrku smo se odločili, da se raje odpravimo kar proti morju. Na poti smo se ustavili na Mostu na Soči, kjer smo si pogledali, kje potekajo skoki z elastiko z mostu. Otrokom je bilo zelo zanimivo, ko so občutili močan veter. Skozenj smo se komaj prebijali in sneti smo morali kape, da nam jih ni odpihnilo.

Odločili smo se, da bomo z avtodomom zadnjo noč prenočili v Kampu Fiesa in si ogledali mesto Piran. Ker v kampu ni bili prostora, smo parkirali na parkirišču za avtodome. Bili smo že lačni, zato smo si na hitro pripravili kosilo. Po krajšem počitku na plaži smo se odpravili na ogled Pirana. Zvečer nam je ponovno ponagajal dež, a je bilo bivanje v avtodomu kljub slabemu vremenu zelo udobno. Zaspali smo ob zvoku dežnih kapelj.

V nedeljo zjutraj smo si ogledali piransko obzidje in se bolj na hitro okopali v morju (bolj skakali v valove). Da bi se izognili gneči, smo se v zgodnjem popoldnevu odpravili nazaj proti Radomljam. Ob poti smo poskrbeli še za čiščenje sanitarij in izpust sanitarne vode, odpravili pa smo se tudi na kosilo.

Avtodom je odlična izbira za vsakogar

Dopust z avtodomom je bil enkraten, čeprav nam je vmes nekajkrat ponagajalo vreme. Lepe dneve smo izkoristili za bivanje v naravi, oglede in pohode, med dežjem pa smo zavetje našli v udobnem avtodomu. Oprema je res vrhunska, nudi dovolj shranjevalnega prostora in je kljub velikosti enostaven za vožnjo. Tudi, če smo z njim potovali prvič, nam je pri vožnji pomagala navigacija, da smo označili velikost vozila in se vozili po cestah, ki so primerne za tako visoka vozila. Pomembno je, da se prej pozanimamo, kje so mesta za praznjenje sanitarne vode in primerna parkirišča za avtodome.

Otroci so bili nad doživetjem navdušeni, kar nas je spodbudilo, da se odpravimo na novo dogodivščino z avtodomom še v kakem drugem letnem času.

 

Si tudi vi želite na oddih z avtodomom – REZERVIRAJTE ZDAJ!
 
Avtorica prispevka: Petra Klauscher
 
Vir: Reportaža je bila prvotno objavljena na portalu Potnik.si

E-novice Avtodomi CCC
Želite prejemati ideje za svobodna doživetja z avtodomom, posebnih akcijah in novostih Avtodomi CCC? Prijavite se na naše brezplačne e-novice CCC!